2009. december 15., kedd

Jól bekarcoltunk!

Az elmúlt két napról most egyszerre számolok be. A vasárnapot - ahogy azt amerre csak mentünk, mindenhol láthattuk – mi is, mint minden rendes kínai állampolgár, karácsony előtti vásárolgatásokkal töltöttük. Érdekes téma ez, ide érkezésünk előtt sokat filóztunk rajta, vajon a kínaiak is ünneplik-e ezt az ünnepet, de a helyszínen ez nem volt kérdés. A boltokban akciók, a kirakatokban az Európában megszokott fenyőfa, hóember, rénszarvas, angyalka díszítések. Kérdés, hogy egy olyan országnak, mely lakosságának nagyjából kilencven százaléka buddhista, a maradék tíz pedig iszlám vallású, mi köze van a keresztény kultúrkörbe tartozó ünnephez…

Minket nem annyira a karácsony motivált, miközben vásárolgattunk, sokkal inkább egyes műszaki cikkek beszerzése az otthoni árakhoz képest minél olcsóbban. Mindannyian csak tátottuk a szánkat, mikor bementünk egy műszaki áruházba, ugyanis azonnal átíródtak bennünk a Magyarországon megszokott látvány-fogalmak. A bolt, amelyben jártunk, négy teljes emeletet tett ki, csurig töltve mindennel, amire az embernek ilyen téren szüksége lehetne. Ildikó találón meg is jegyezte: „Ha azt kértem volna a csajtól, hogy adjon nekem egy kínai dalokat dúdolgató porszívót, azt is előhúzta volna a pult alól!”

Az pedig egy otthon nem ehhez szokott figurának külön örömöt jelentett, hogy igen, egy kiírt árakkal rendelkező áruházban is lehet alkudni, és minél pofátlanabbul teszed mindezt, annál vastagabb marad a pénztárcád. Pont azon elmélkedtünk, vajon mekkora árréssel dolgozhatnak, ha még az eredetileg bemondott árhoz képest harminc-negyven-ötven százalékot lealkudva is széles mosollyal (és teljes megelégedettséggel) az arcukon köszönnek el tőled az eladók. Végülis ilyen az igazán jó üzlet, aminek a végén mindenki örül.

Nos, a szüretelésünk eredményeként a következő dolgokat sikerült magunkévá tenni:
- gyári laptop-töltő, 2 db
- USB-s hálózati eszköz
- laptop-akksi, 2 db
- memóriakártya
- headset
- tenyérnyi házimozi

Ezen kívül más üzletekben egyéb apróságok is a szatyrokba kerültek, majd betámadtuk az aznapra tervezett kulturális látványosságot, az iker pagodákat. Ez nem is volt olyan egyszerű feladat, mint gondoltuk, térképpel és kínaiul leírt névvel a zsebünkben. Mi hiába gyalogoltunk, nem találtunk semmit, ezután megkérdeztünk két lányt, akik mutogattak az egyik irányba. Jó ideje arra bandukolva továbbra sem láttunk semmit, ekkor megkérdeztünk egy családot, aminek minden tagja pont az eddigivel ellenkező irányba mutatott. Ezután betámadtunk egy buszmegállóban várakozó srácot, aki döbbenetesen segítőkész volt: előbb odarohant a táblához, és megnézte, megy-e arra valamelyik busz, aztán megkérdezett nekünk egy idős urat, majd arra a következtetésre jutott, hogy jobb, ha taxiba szállunk, és veszettül elkezdett telefonálni. Bár hiányos kínai nyelvismeretünk miatt ebben azóta sem vagyunk biztosak, de szinte tuti, hogy ő hívott nekünk oda rögtön két taxit.

A látványosság az eddigiekhez képest szerényebb élményfaktorral bírt ugyan, de nagyon jól éreztük magunkat, és – mint az a képen is látható – még új potenciális olvasókat is toborozott a handball.hu-nak. A hely mellett megettük itt töltött napjaink legszörnyűbb ételeit, a legnagyobb áron, de hát ez van, a hibaszázalékba belefért.

A szombat után a vasárnap is két nagyon izgalmas meccset tartogatott a csarnokban, hát igen, ez már nem a csoportkör színvonala. A magyar csapat ismét pozitív csalódást keltett: jó érzés büszkének lenni a lányokra, és hallani a külföldi kollégáktól is a dicsérő szavakat.

Este gyorsan ágyba pattantunk, mert hétfőre fantasztikus kalandok vártak ránk.

Reggel a háromnegyed nyolcas vonattal robogtunk az ország legnagyobb városába, Sanghajba, mely a világ legnagyobb vízi kikötőjét is magáénak tudhatja. A vonatúton a múlt heti Szucsou – Vuhszi út sebességrekordját bőven átléptük: 216 km/h-val száguldott velünk a szerelvény. Mi pedig, mint igazi turisták, szinte sikongatva vártuk a kijelzőn az egyre nagyobb számokat, Paha folyamatosan fotózott, miközben a helyiek csak unottan élték át ezredszerre is mindezt a sebességet.

Sanghajba érve aztán egy újabb, eddig csak a tv-ben látott jelenet várt ránk: a csurig tömött metró, ahol még kapaszkodni sem kell, hiszen megtart a tömeg. Ekkor jött igazán jól a szájmaszk! Furi érzés, mikor kinyílik az ajtó, a tömeg hátulról tol be, olyan erővel, hogy szinte lépned se kell, majd kifelé ugyanez. Nagyokat röhögve röpültünk kifelé a metrókocsiból, mint mikor Piedone repíti a levegőbe a rossz bácsikat.

A metróból a Népek terén kiszállva sétánkat a Nanjing Road-on indítottuk, mely a város leghíresebb bevásárló utcája. Az egyik pláza előtt hatalmas csoportosulás volt, ahol idősek és fiatalok együtt táncoltak a hangszórókból szóló zenékre, mindezt reggel kilenc órakor. Arrébb egy téren egy bácsi a fa tövében tornázott, egy másik pedig gyönyörű mozdulatokkal tai-chi-zott. Valahogy ez a látvány az adott környezetben teljesen természetesnek tűnt, csakúgy, mint hogy az ember odahaza, a Margitszigeten rengeteg futót lát.

Az egyik előző bejegyzésben leírt pontok közül, hogy miket szeretnénk még kipipálni, egy ismét sorra került: megvettük a pandasapkát! Innentől kezdve már nemcsak bámultak a kínaiak, hanem ki is röhögtek minket.

Azonban mindannyiunkban csalódást keltett, hogy a jövő évi sanghaji világkiállításra épülő létesítmények és sétatér munkálatai miatt nem tudtunk a Bundnál a folyóparton végigmenni, és fotózni a túloldalon lévő felhőkarcolókat. Azért nagy nehezen találtunk egy olyan pontot, ahonnan néhány fénykép erejéig sikerült olyan szöget vadásznunk, mintha a partról készültek volna a felvételek. Ezután egy nagy séta következett a Bundon, majd beültünk némi táplálékot (és egy kis fertőtlenítőszert) magunkba venni. A csapatunk a következő két órára két részre oszlott: Márk és Paha meglátogattak egy újabb kertet, mi pedig átmetróztunk a Pudong városrészbe, „karcolni”, vagyis felhőkarcolókat bámulni és fotózgatni. Találtunk egy jó kis japán éttermet, ahol kajáltunk egyet, aztán rohantunk is a találkozópontra, ugyanis várt ránk életünk egyik legmonumentálisabb élménye: a Sörnyitó!

Jelenleg az alakja miatt Sörnyitónak becézett World Financial Centerben van a világ legmagasabb, ember építette látogatható pontja. A Sörnyitó felső szára az épület századik emelete: elképesztő érzés volt ott a folyosó egyik pontjából a másikba átsétálni, miközben az üvegfalon keresztül a város olyan méretben tárult elénk, hogy a magasság ellenére sem láttuk, meddig ér el. Direkt olyan időpontot választottunk a látogatásra, mikor még nappali világosságban is tudtunk fotózni, és megvártuk, míg ott, fent ránk esteledett, és megérkeztek az éjszakai fények. Szavakkal leírhatatlan élmény volt mindez, csak azt tudjuk mondani, aki Sanghajban jár, ezt semmiképpen se hagyja ki! Azt hiszem, ez az a pont, ahol már jobb, ha nem a szavak, hanem a képek beszélnek helyettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A handball.hu friss hírei